Prof. Dr.
Ionel Pantea

A Temesváron született művész igazi világpolgár: Kolozsváron folytatott tanulmányai után a Bécsi Zeneakadémián tökéletesítette tudását. Ezalatt a legrangosabb nemzetközi énekversenyeken (Schumann, F. Vinas, M. Canals, genfi, müncheni, bukaresti) nyert I. helyezést, s így figyeltek fel tehetségére a zenei élet kiválóságai. Ausztria, Franciaország, Németország, Spanyolország és Svájc vezető dalszínházai ajánlották fel szerződésüket, és korának nagy karmester-egyéniségeivel és énekművészeivel dolgozhatott. Pályafutása kezdetén, még Kolozsváron Ferencsik Jánossal énekelt. Lamberto Gardelli négy szerepre kérte fel: a Don Carlos II. Fülöpjére, a Faust Mephistójára, a Don Giovanni Leporellójára és a Titus Publiójára, Msztyiszlav Rosztropovics vezényletével pedig Prokofjev Háború és békéjének párizsi előadását és lemezfelvételét énekelte, Galina Visnyevszkaja, Nicolai Gedda és Miller Lajos társaságában. Mozart Figaróját Kiri Te Kanawa oldalán alakította a Lyoni Operaházban.

Az opera műfaja mellett a művész dalénekesként is meghódította a közönséget, Schubert, Schumann, Brahms, Wolff dalai mellett magyar zeneszerzők, Bartók Béla és Ligeti György alkotásait is felvette repertoárjába. Schubert dalciklusait CD-felvételeken is rögzítették tolmácsolásában. Ileana Cotrubas ösztönzésére pedig létrehozták Hamari Júliával és Peter Schreierrel az I Vocalisti kartettet, mellyel a világ minden táján nagy sikerű koncertsorozatokat adtak és lemezfelvételeket készítettek.

Évekig volt a Kolozsvári Magyar Opera főrendezője és a Kolozsvári Román Opera igazgatója. 

Világszerte elismert énekpedagógusként tisztelik. 1985 és 2001 között tanított Luxemburgban, ahol operatársulatot is létrehozott ifjú művészekkel. 2007-ben doktorált a Gheorghe Dima Zeneakadémián. Tanítványai között van Alexandru Agache és a magyar énekesgeneráció számos kiválósága, Daróczy Tamás, Kiss B. Attila, Kálmándy Mihály és Molnár Zsolt. A világ számos pontján tartott mesterkurzusokat, többek között Luxembourg, Prágában, Krakkóban, Budapesten, Bukarestben, Rigában, Kolozsváron, Vancouverben.

Díjak

2000

tiszteletbeli doktorátus, Gheorghe Dima Zeneakadémia

2001

Luxemburgi Érdemrend Lovagja

2001

Román Érdemrend, Parancsnoki rang

2006

tiszteletbeli doktorátus, Temesvári Nyugati Tudományegyetem

Musicum Laude