Budányi György

Budapesten született, trombita és nagybőgő tanulmányai mellett nyolc évig énekelt hazánk legnevesebb kórusaiban. A Szent István Király Zeneművészeti Szakközépiskolát szolfézs szakon végezte. Karmesterti tanulmányait 2010-ben Horvtáh Gábornál és Ménesi Gergelynél kezdte, majd 2014-től Prof. Stewart Emersonnál Berlinben folytatta.

 

A 2017/2018-as évadtól a Magyar Állami Operaház szerződésében Kesselyák Gergely asszisztenseként közreműködött a ház több produkciójában (Offenbach: Rajnai sellők, Ponchielli: Gioconda). Még ebben az évben zenei vezetője és karmestere volt a berlini Hochschule für Musik „Hanns Eisler“ több produkciójának (Monteverdi: Poppea megkoronázása, Beethoven: Fidelio, Rossini: A sevillai borbély, Strauss: A denevér. 2020 nyarán a Coopera új, határokat átívelő Bánk bán produkciójának asszisztens karmestere. 

 

A fiatal karmester a 2019/2020-as évadtól Christian Thielemann főzeneigazgatása alatt a drezdai Semperoper karmestere, ahol többek között Omer Meir Wellber és Stefan Soltész zenei-asszisztenseként tucatnyi produkciót tanított be. Ezek közül a ház életében több fontos premiert, mint például: Verdi: Nabucco, Meyerbeer: A hugenották, Ligeti: Le Grand Macabre David Bösch, Peter Konwitschny és Calixto Bieto rendezésében. 

 

Budányi György a 2021/2022-es szezonban Izraelben debütál az Izraeli Filharmonikusok élén.

Musicum Laude