Rost Andrea

Budapesten született, zenei tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végezte Bende Zsolt növendékeként. Még főiskolás volt, amikor a Magyar Állami Operaház ösztöndíjasaként elénekelte Júlia szerepét Gounod Rómeó és Júlia című operájában, Gulyás Dénes rendezésében. 

1989-ban első helyezést ért el Európa egyik legrangosabb énekversenyén, a Mirjam Helin Nemzetközi Énekversenyen. Diplomája megszerzése után nem sokkal, 1991-ben, a Wiener Staatsoper magánénekese lett, ahol összes fontos szerepében megismerhette a bécsi közönség: Zerlinától és Adinától kezdve, Susannán és Lam-mermoori Lucián át egészen Violetta parádés szerepalakításáig. Operaházi szerepei mellett számos koncerten is hallhatta őt Bécs zeneértő közönsége. 

A Milánói Scalába maga Riccardo Muti hívta meg az énekesnőt a Rigoletto 1994-es bemutatójára. Gilda szerepében olyan átütő nemzetközi sikert aratott, hogy azóta is a Scala állandó visszatérő vendége. 1995-ben, a Scala évadnyitó Varázsfuvola premierjén már ünnepelt sztárként lépett színpadra. Milánóban Mozart Figaro házasságának Susannája, majd Verdi Traviatájának Violettája követte a sort. 

A Salzburgi Ünnepi Játékokon is számos produkcióban lépett közönség elé, és a legnagyobb karmesterekkel dolgozott együtt: Solti György, Nikolaus Harnoncourt, Riccardo Muti, Claudio Abbado.

A világ legelismertebb házaiban lépett színpadra, így többek között az Opéra Bastille-ban londoni Royal Opera House-ban, a madridi Teatro Realban, a chicagói Lyric Operában, a New York-i Metropolitanben, a Washingtoni Nemzeti Operában is.

Koncert és dalénekesként a világ minden ismert és fontos koncertpódiumának vendége volt. A londoni Wigmoor Hall, a zürichi Tonhalle, vagy a bécsi Musikverein ugyanúgy helyszíne volt koncertjeinek, mint a los angelesi Hollywood Bowl vagy a tokiói Suntory Hall

Számos CD és DVD felvételen működött közre. Az új műfajok iránti nyitottsága jegyében pedig nemrégiben több hangoskönyvhöz kölcsönözte beszédhangját. 

Díjak

1997

Liszt-díj

1998

Hallhatatlanok Társulata, Örökös tag

1999

Érdemes Művész

2003

Obersovszky-emlékplakett

2003

Prima Primissima

2004

Kossuth-díj

2005

Special Achievement Award

2006

Bartók Béla-emlékdíj

2011

Székely Mihály-emlékplakett

2018

Magyar Érdemrend Középkereszt

2021

Bartók-Pásztory-díj

Musicum Laude